Dstny neemt het Zweedse Meridix over

11 technologie trends voor het nieuwe normaal

Het coronavirus dwingt zelfs de meest traditionele bedrijven tot digitale transformatie. De gevolgen voor de economie zijn groot, net zoals de impact op technologie trends. Welke trends komen in een stroomversnelling door COVID-19? En welke vaardigheden, tools en instrumenten komen van pas bij het toepassen van deze IT-trends?

In deze blog lees je:

  •  Dat digitaal betalen voor veel mensen écht nog niet de standaard is
  •  Wat het grootste bezwaar van medewerkers tegen thuiswerken is
  •  Hoe het IoT en chatbots de zorg gaan helpen
  •  Hoe robots ons een handje gaan helpen

In 2020, midden in de coronapandemie, gaat Darwin’s Survival of the fittest nog meer op dan anders. Wie bij de pakken neer gaat zitten en zijn bedrijf stil laat vallen raakt nog verder achter op de concurrentie. We hebben 11 technologie trends verzameld die kunnen helpen bij het opbouwen van een veerkrachtige samenleving en ons zakenleven en manier van handelen evolueren.

1. Online shoppen en robotbezorgingen

Eind 2002 leidde de SARS-uitbraak tot een enorme groei van zowel business-to-business als business-to-consumer online marktplaatsplatforms in China. Ook COVID-19 transformeert online winkelen van een ‘nice to have’ naar ‘need to have’. Sommige bars in Beijing deden dit zo goed, dat ze online happy hours aanboden voor bezorgingen.

Online winkelen moet worden ondersteund door een robuust logistiek systeem. Persoonlijke bezorging is helaas niet veilig voor het virus. Veel bezorgbedrijven en restaurants in de VS en China lanceren contactloze bezorgdiensten waarbij goederen worden opgehaald en afgezet op een aangewezen locatie in plaats van uit of in handen van een persoon. Chinese e-commerce-giganten versnellen ook hun ontwikkeling van robotleveringen. Voordat robotbezorgdiensten echter de overhand krijgen, moeten bezorgbedrijven duidelijke protocollen opstellen om de hygiënische toestand van geleverde goederen te waarborgen.

2. Digitale en contactloze betalingen

Geld kan het virus dragen, dus hebben centrale banken in China, de VS en Zuid-Korea verschillende maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat bankbiljetten schoon zijn voordat ze in omloop worden gebracht. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, heeft contactloze, digitale betaling de voorkeur. ‘Maar wat is hier nu de trend aan?’, horen we je denken. Volgens de Wereldbank zijn er wereldwijd meer dan 1,7 miljard (!) mensen zonder bankrekening of toegang tot digitale betalingen. De beschikbaarheid van digitale betalingen is ook afhankelijk van internetbeschikbaarheid, apparaten en een netwerk om contant geld om te zetten in een gedigitaliseerd formaat.

In Nederland zien we een opkomst van Apple Pay en lopen we voorop, maar in de rest van de wereld is dat nog anders.

3. Werken op afstand

Veel bedrijven hebben werknemers gevraagd om thuis te werken. Gelukkig is dat dankzij technologieën zoals virtuele particuliere netwerken (VPN’s)voice over internetprotocollen (VoIP)virtuele vergadertools, cloudtechnologie, collaboratietools en zelfs gezichtsherkenningstechnologieën waarmee een persoon voor een virtuele achtergrond kan verschijnen om zijn privacy te bewaken geen probleem. Naast het voorkomen van de verspreiding van virussen, bespaart thuiswerken ook reistijd en biedt het meer flexibiliteit.

Maar werken op afstand stelt ook werkgevers en werknemers voor uitdagingen. Informatiebeveiliging, privacy en tijdige technische ondersteuning kunnen grote problemen zijn, zoals blijkt uit recente acties tegen Zoom. Werken op afstand kan ook arbeidsrechtelijke problemen bemoeilijken, zoals problemen die verband houden met een veilige werkomgeving en inkomstenbelasting. Werknemers kunnen eenzaamheid en een gebrek aan balans tussen werk en privé ervaren. Als werk op afstand vaker voorkomt na de COVID-19-pandemie, kunnen werkgevers besluiten de leasekosten te verlagen en mensen aan te nemen uit regio’s met goedkopere arbeidskosten.

Wet- en regelgeving moet worden bijgewerkt om werken op afstand mogelijk te maken – en er moeten verdere psychologische studies worden uitgevoerd om het effect van werken op afstand op mensen te begrijpen.

technologie trends

Buffer deed onderzoek naar de nadelen van thuiswerken. Medewerkers waarderen samenwerking en communicatie met collega’s, maar zijn thuis vaak eenzaam en kunnen werk en privé nog maar lastig scheiden.

Bovendien kunnen niet alle klussen thuis worden gedaan, waardoor er ongelijkheid ontstaat. Volgens het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics werkte ongeveer 25% van de loon- en salarisarbeiders van 2017 tot 2018 minstens af en toe thuis. Werknemers met een universitaire opleiding hebben minstens vijf keer meer kans op een baan waardoor ze vanuit huis kunnen werken vergeleken met mensen met middelbare schooldiploma’s. Sommige beroepen, zoals medische diensten en productie, hebben misschien helemaal geen keuze. Als het volume van grensoverschrijdende digitale diensten aanzienlijk gaat toenemen zal het beleid met betrekking tot gegevensstromen en belastingen moeten worden aangepast.

4. Onderwijs op afstand

Medio april hebben 191 landen school- of universiteitssluitingen aangekondigd of geïmplementeerd, met impact op 1,57 miljard studenten. Veel onderwijsinstellingen begonnen met het aanbieden van online cursussen om ervoor te zorgen dat het onderwijs niet werd verstoord door quarantainemaatregelen. Technologieën die betrokken zijn bij leren op afstand zijn vergelijkbaar met die voor werken op afstand en omvatten ook virtual reality, augmented reality, 3D-printen en robotdocenten met kunstmatige intelligentie.

Zorgen over afstandsonderwijs zijn onder meer de mogelijkheid dat de technologieën een grotere kloof kunnen creëren in termen van digitale paraatheid en inkomensniveau. Afstandsonderwijs kan ook economische druk opleggen aan ouders – vaker vrouwen – die thuis moeten blijven om naar hun kinderen te kijken en die mogelijk met verminderde productiviteit op het werk te maken krijgen.

5. Telezorg

Telezorg kan een effectieve manier zijn om de verspreiding van COVID-19 in te dammen, terwijl het ook essentiële eerstelijnszorg biedt. Draagbare persoonlijke IoT-apparaten kunnen vitale functies volgen. Chatbots kunnen initiële diagnoses stellen op basis van door patiënten geïdentificeerde symptomen.

In landen waar de medische kosten hoog zijn, is het echter belangrijk om ervoor te zorgen dat telezorg door een verzekering wordt gedekt. Telezorg vereist ook een bepaald niveau van technische geletterdheid, evenals een goede internetverbinding. En aangezien medische diensten een van de zwaarst gereguleerde bedrijven zijn, kunnen artsen doorgaans alleen medische zorg verlenen aan patiënten die in hetzelfde rechtsgebied wonen. Regelgeving had op het moment dat ze werden geschreven misschien niet voorzien in een wereld waarin telezorg beschikbaar zou zijn.

6. Online entertainment

Hoewel quarantainemaatregelen persoonlijke interacties aanzienlijk hebben verminderd, heeft menselijke creativiteit de feestjes en partijen online gebracht. Cloud raves en online streaming van concerten hebben overal ter wereld aan populariteit gewonnen. Online escaperooms schoten als paddenstoelen uit de grond. Chinese filmproductiebedrijven brachten ook films online uit en een Nederlandse filmstichting kwam met een film compleet geproduceerd dankzij videocalls. Musea en internationale erfgoedsites bieden virtuele rondleidingen aan en Nintendo deed het nog nooit zo goed.

7. Supply Chain 4.0

De corona-pandemie heeft voor verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketen gezorgd. Sommige fabrieken liggen volledig stil. Terwijl de vraag naar voedsel en persoonlijke beschermingsmiddelen stijgt, hebben sommige landen verschillende niveaus van exportverboden op die artikelen ingevoerd. Het zware vertrouwen op papieren documenten, een gebrek aan zichtbaarheid op gegevens en een gebrek aan diversiteit en flexibiliteit hebben het bestaande supply chain-systeem kwetsbaar gemaakt voor elke pandemie.

Kerntechnologieën van de vierde industriële revolutie, zoals Big Data, cloud computing, Internet-of-Things (“IoT”) en blockchain bouwen een veerkrachtiger supply chain managementsysteem voor de toekomst door de nauwkeurigheid van gegevens te verbeteren en het delen van gegevens aan te moedigen .

8. 3D-printen

3D-printtechnologie wordt gebruikt om schokken in de toeleveringsketen te verminderen en in te spelen op exportbans van persoonlijke beschermingsmiddelen uit te voeren. 3D-printen biedt flexibiliteit in productie: dezelfde printer kan verschillende producten produceren op basis van verschillende ontwerpbestanden en materialen en eenvoudige onderdelen kunnen snel ter plaatse worden gemaakt zonder een langdurig inkoopproces en lang wachten op de verzending.

Maar massale productie met 3D-printen kent een aantal obstakels. Ten eerste kunnen er intellectuele eigendomsaspecten zijn bij het produceren van onderdelen die door een octrooi worden beschermd. Ten tweede is de productie van bepaalde goederen, zoals chirurgische maskers, onderworpen aan wettelijke goedkeuringen, wat lang kan duren. Andere onopgeloste vraagstukken zijn onder meer hoe ontwerpdossiers moeten worden beschermd onder octrooiregelingen, de plaats van herkomst en de impact op handelsvolumes en productaansprakelijkheid in verband met 3D-geprinte producten.

9. Robotica en drones

COVID-19 laat de wereld beseffen hoe zwaar we vertrouwen op menselijke interacties om dingen te laten werken. Arbeidsintensieve bedrijven zoals detailhandel, voeding, productie en logistiek worden het zwaarst getroffen.

Het coronavirus was een sterke stimulans om het gebruik van robots en onderzoek naar robotica uit te rollen. De afgelopen weken zijn robots gebruikt om gebieden te desinfecteren en voedsel te leveren aan mensen in quarantaine. Drones hebben honden uitgelaten en spullen afgeleverd.

Hoewel er enkele rapporten zijn die voorspellen dat veel productietaken in de toekomst zullen worden vervangen door robots, zullen er tegelijkertijd nieuwe banen worden gecreëerd. Er moet beleid zijn om de beroepsbevolking voldoende opleiding en sociaal welzijn te bieden om de verandering te omarmen

10. Artificial Intelligence

De term kunstmatige intelligentie (AI) is niet nieuw meer voor de informatietechnologie, maar de impact wordt nog steeds groter. Over het algemeen verwijst AI naar het gebruik van algoritmen om specifieke taken op te lossen door grote hoeveelheden gegevens te bestuderen om generalisaties en/of enkele statistische schattingen te maken. Deze algoritmen zorgen ervoor dat een computer zich kan “gedragen” net als een menselijk brein.

Op dit moment gebruikt 77% van de consumenten enige vorm van AI en elke dag verschijnen weer nieuwe toepassingen. Volgens PwC analytics, een toonaangevend adviesbedrijf, zullen AI-toepassingen tegen 2030 meer dan $ 15,7 miljard bijdragen aan de wereldeconomie. Dankzij AI kennen we nu gezichts- en spraakherkenning en weet Netflix jou precies aan te bieden wat je interessant vindt.

Tijdens de coronacrisis kan AI helpen wensen van consumenten te voorspellen en je bedrijf helpen met het organiseren van effectieve logistiek. Chatbots helpen je 24/7 in contact te zijn met klanten, een must tijdens de lockdown. Volgens Holger Hoos, hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, kan AI IC-artsen helpen met het voorspellen van het verloop van de epidemie. Het helpt ons relevante gegevens te halen uit een hele zee van informatie en het coronavirus te traceren. Wist je dat AI zelfs wist te voorspellen in welke niet-Chinese steden het virus als eerste zou uitbreken?

Machine learning wint ook aan populariteit, nu het aantal nepnieuwsberichten over corona op social media toeneemt. De technologie kan helpen het algoritme te verbeteren en onbetrouwbare informatiebronnen automatisch te blokkeren.

11. 5G en informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Alle bovengenoemde technologietrends zijn afhankelijk van een stabiel, snel en betaalbaar internet. Hoewel 5G zijn belang heeft aangetoond bij monitoring op afstand en consultatie in de gezondheidszorg, wordt de uitrol van 5G in Europa vertraagd op het moment dat de technologie het meest nodig is. De acceptatie van 5G zal de kosten van compatibele apparaten en de kosten van data-abonnementen verhogen. Het aanpakken van deze problemen om ervoor te zorgen dat toegang tot internet inclusief is, blijft een uitdaging, aangezien het 5G-netwerk wereldwijd uitbreidt.

COVID-19 heeft het belang van digitale paraatheid aangetoond, waardoor het bedrijfsleven en het leven tijdens pandemieën zo veel mogelijk kunnen doorgaan. Het bouwen van de noodzakelijke infrastructuur om een ​​gedigitaliseerde wereld te ondersteunen en up-to-date te blijven in de nieuwste technologie, is essentieel voor elk bedrijf of land om concurrerend te blijven in een post-COVID-19-wereld, en om een ​​mensgerichte en inclusieve benadering van technologiebeheer te volgen .

Naar schatting zullen 200 miljoen mensen hun baan verliezen als gevolg door COVID-19. En de financiële last valt vaak op de meest kwetsbaren in de samenleving. Digitalisering en pandemieën hebben de veranderingen in banen voor mensen versneld versneld. Hoe we de impact op de grotere beroepsbevolking en de meest kwetsbaren te verminderen, is het probleem in alle industrieën en landen dat niet alleen aandacht verdient, maar ook een tijdige en mensgerichte oplossing.

Onze CORE Dstny

Wij pakken het net even iets anders aan

20K+

Gelukkige klanten

3M+

Cloud communicatie gebruikers

1000+

Enthousiaste werknemers

1500+

Hechte partners

150K+

Cloud security gebruikers

Cookies

We gebruiken cookies om onze website goed te laten werken en te kunnen verbeteren.

Voorkeuren cookies

We gebruiken cookies om onze website te analyseren en verbeteren, en voor marketing en om ervoor te zorgen dat je relevante content te zien krijgt. Het niet toestaan van cookies kan invloed hebben op je gebruikerservaring. Let op: Als je via deze site een YouTube-filmpje bekijkt, plaatst YouTube áltijd een cookie bij je.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zorgen ervoor dat onze website goed werkt en zijn altijd ingeschakeld. Alles om je een goed werkende website te kunnen tonen.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website. Dat helpt ons onze website te kunnen optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
Marketing cookies zijn nodig voor functies als socialmedia-deelbuttons en het bijhouden van surfgedrag. Met deze cookies kunnen we je relevante content en advertenties laten zien.