Een DECT telefoon is een draadloze digitale telefoon. Je weet wel, die hufterproof handsets waarmee je binnen het bedrijf kunt overgooien naar jouw collega’s. Bij wijze van spreken dan hé 😉.
Deze telefoons zijn er in verschillende maten, soorten en smaken, maar welke is zakelijk gezien de beste keuze voor jouw bedrijf? In deze blog helpen wij jou bij de beste keuze voor een goede DECT telefoon.
DECT: wat betekent het eigenlijk?
De betekenis van DECT is Digital Enhanced Cordless Telecommunications, als je dit letterlijk naar het Nederlands vertaalt krijg je digitale verbeterde draadloze telecommunicatie.
Een leuk feitje: bij de invoering van DECT in 1992 werd deze technologie alleen nog in Europa gebruikt, destijds was de afkorting Digital European Cordless Telecommunications.
Hoe werkt een DECT telefoon precies?
Een DECT telefoon werkt op basis van cellstations, ook wel basisstations genoemd. Deze basisstations zorgen ervoor dat de draadloze handset een connectie maakt met de telefooncentrale. Je kunt het zien als een soort ‘lokale zendmast’.
Om te voorkomen dat binnen grotere oppervlaktes (zoals werkplaatsen) de verbinding met je DECT-telefoon wordt verbroken, heb je meerdere basisstations nodig. Je creëert dan als het ware een DECT-netwerk. Wanneer je rondloopt binnen je werkplaats springt de DECT telefoon automatisch over naar de volgende zender. Dit wordt ook wel ‘hoppen’ genoemd.
Welke soort DECT telefoons zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten, types en merken van DECT telefoons. Zakelijk zijn er voor kantoren, winkels, werkplaatsen en loodsen DECT telefoons met meerdere basisstations.
De onbreekbare draadloze thuistelefoon kent iedereen nog wel. Dit is ook gewoon een DECT telefoon, maar dan hebben dit type toestellen maar één basisstation waar de telefoon verbinding mee maakt.
Verder zijn er nog GSM-DECT toestellen, deze zijn minder bekend in Nederland. De naam zegt het al, dit is een combinatie tussen een mobiele telefoon en een DECT telefoon. Dit type telefoon werkt op basis van een simkaart.
Voor- en nadelen van DECT voor jouw organisatie
Twijfel je of je DECT voor jouw organisatie moet gaan gebruiken? In het onderstaande rijtje leggen wij uit wat de voordelen en nadelen zijn.
Voordelen
- Betaalbare oplossing die gemakkelijk te gebruiken is voor jouw medewerkers;
- Goede gesprekskwaliteit en vaak kun je gratis intern bellen tussen de handsets;
- Alle functionaliteiten die jij in de basis nodig hebt binnen je bedrijf. Denk aan doorverbinden, voicemail-functies en een telefoonboek;
- Gemakkelijk uit te breiden met meerdere toestellen dus een flexibele oplossing.
Nadelen
- Beperkt bereik voor binnen en buiten. Eventueel tegen extra kosten uit te breiden met zenders.
- Extra functionaliteiten zoals wachtrijen, gespreksopname of openingstijden zijn niet beschikbaar in tegenstelling tot vast-mobiel bellen.
- Merkgebonden; is jouw huidige DECT-oplossing van een bepaald merk, dan kun je het niet uitbreiden met andere merken.
Wat zijn de beste DECT telefoons voor mijn bedrijf?
Afhankelijk van het type bedrijf én telefooncentrale, zijn er verschillende opties. Bel je binnen het bedrijf via internet (VoIP) of via een lokale telefooncentrale? Als je via VoIP belt, raden wij je aan om te kiezen voor een VoIP DECT telefoon. De beste merken voor DECT telefoons zijn Gigaset (Siemens), Yealink en Panasonic.
Het type en grootte van je bedrijf is leidend voor de keuze van de juiste DECT telefoon. Hebben jouw werknemers een DECT-telefoon nodig op de bouwwerf van 300 vierkante meter? Dan is de water- en stofbestendige R650h Pro van Gigaset waarschijnlijk het meest geschikt. Werk je met vier collega’s binnen een tandartspraktijk? Dan zijn bijvoorbeeld de Yealink W60P en de Gigaset SL750h Pro beiden interessante keuzes.
Bij Dstny doen wij op voorhand een meting om het DECT-netwerk op te stellen voor het optimale bereik van je DECT toestellen. Zo bepalen wij de juiste plek voor het plaatsen van het basisstation op jouw bedrijf.
Soms is het verstandiger om voor een vast-mobiel integratie (VaMo) te kiezen in plaats van een DECT systeem. Ben je benieuwd wat voor jouw bedrijf de beste oplossing is, of heb je een andere vraag over DECT telefoons? Neem contact met ons op of plan direct een persoonlijk adviesgesprek met één van onze adviseurs.