De voordelen van kunstmatige intelligentie voor klantenservices

Kunstmatige intelligentie is geëvolueerd van een futuristisch concept naar een gemeenschappelijk onderdeel van vrijwel alles wat we in de moderne wereld doen. AI maakt teams productiever, stroomlijnt complexe taken en verbetert de manier waarop we toegang krijgen tot essentiële gegevens en deze gebruiken.

Vooral het klantenservicelandschap begint de duidelijke voordelen te onderkennen van het introduceren van AI in het klantenervaring-traject. In een wereld waar de verwachtingen van consumenten in een ongelooflijk tempo evolueren, biedt AI bedrijven de mogelijkheid om sneller en gemakkelijker gepersonaliseerde interacties te leveren. Er wordt verwacht dat wereldwijd de AI-markt voor callcenters tot 2030 met 21.4% zal groeien .

Als gevolg hiervan is vrijwel elke callcenterleidinggevende op zoek naar manieren om AI in zijn processen te integreren. Dit betekent dat bedrijven hiermee hun waarde voor klanten kunnen vergroten, de retentie kunnen verbeteren en toegang kunnen krijgen tot hogere inkomsten, gewoon door AI in hun algehele klanttraject te implementeren.

 

De voordelen van AI voor een klantenservice

Sinds de pandemie hebben bedrijven moeite om aan de veranderende klantverwachtingen te voldoen. Zo zegt 72% van de consumenten dat ze trouw zouden blijven aan bedrijven die een snellere service bieden. 78% van de servicemedewerkers zegt echter dat het moeilijk is om kwaliteit en snelheid in balans te brengen.

AI geeft servicemedewerkers de mogelijkheid om snel uitstekende interacties te leveren, zonder concessies te doen aan gepersonaliseerde, op maat gemaakte ervaringen. Met de juiste AI-tools hebben bedrijven toegang tot geavanceerde inzichten, grotere efficiëntie en een hoger niveau van klantloyaliteit. Kernvoordelen zijn onder meer:

Verbeterde productiviteit

AI kan repetitieve taken automatiseren en medewerkers waardevolle inzichten en ondersteuning bieden in een steeds complexer wordend omnichannel-landschap. Ongeveer 84% van de bedrijfsleiders is van mening dat AI hun organisaties zal helpen klanten effectiever te bedienen, door de productiviteit en prestaties te verbeteren.

Verbeterde efficiëntie

Handmatige processen hebben een negatieve invloed op de efficiëntie. Alles, van het heen en weer schakelen tussen systemen tot het zoeken naar kennisartikelen, kan tijdrovend en frustrerend zijn. AI kan helpen verschillende ecosystemen te verenigen en werknemers helpen efficiënter te werken en meer te bereiken in minder tijd.

Grotere personalisatie

AI kan informatie van klanten verzamelen en inzichten putten uit bestaande databases en CRM-oplossingen. Dit leidt niet alleen tot relevantere en gepersonaliseerde gesprekken met omnichannel-bots, maar het kan medewerkers ook helpen hun diensten op maat te maken voor elke klant.

Snellere zelfbediening

Met intelligente bots kunnen bedrijven consumenten een effectieve manier bieden om hun eigen problemen op te lossen, via elk kanaal dat zij kiezen. Je kunt geautomatiseerde onboarding-oplossingen en workflows voor probleemoplossing creëren. Hierdoor kunnen klanten problemen sneller oplossen, terwijl de druk op jouw teams wordt verminderd.

AI-oplossingen zoals generatieve AI-bots en gesprekssystemen kunnen de weg vrijmaken voor nieuwe kansen. Ze bieden niet alleen waardevolle inzichten om bedrijven te helpen intelligente beslissingen te nemen, maar ze kunnen ook proactieve service aan klanten leveren. Dit betekent dat je de klantbetrokkenheid en -retentie aanzienlijk kunt verbeteren.

Waar moet je op letten als bedrijf bij het zoeken naar een AI-oplossing voor je klantenservice?

AI heeft het potentieel om het landschap van klantenservice volledig te transformeren, en bedrijven staan voor de uitdaging om de juiste AI-oplossing te vinden die hun specifieke behoeften vervult. Bij het verkennen van mogelijkheden voor AI in klantenservice is het essentieel om aandacht te besteden aan de volgende aspecten:


 

  1. ​​Omnichannel-aanpak

Het klantenservicelandschap evolueert, en klanten willen via verschillende kanalen met merken communiceren. Kies een AI-oplossing die jouw bedrijf in staat stelt om klanten naadloos te ondersteunen via diverse kanalen, terwijl essentiële context behouden blijft. Zoek naar aanbieders die flexibele omnichannel-mogelijkheden bieden en specifieke botinstellingen voor verschillende kanalen mogelijk maken.

  1. Aanpassingsopties voor bots

Terwijl consumenten steeds meer openstaan voor interactie met bots, verwachten ze toch een unieke en persoonlijke ervaring. Let op AI-oplossingen die bedrijven de vrijheid geven om de bot aan te passen aan hun specifieke behoeften. Het vermogen om de toon, taal en visuele elementen van de bot aan te passen, stelt bedrijven in staat om een gepersonaliseerde merkervaring te bieden.

  1. Vereenvoudig de adoptie van AI

De snelle adoptie van AI-oplossingen in klantenservice brengt uitdagingen met zich mee, omdat niet elk bedrijf over de nodige technologische expertise beschikt. Let op aanbieders die zich richten op een gebruiksvriendelijke ervaring en mogelijkheden bieden voor geautomatiseerde onboarding. Een soepel onboardingproces stelt jouw bedrijf in staat om de bot snel aan te passen en te integreren met jouw bestaande systemen.

  1. Optimaal gebruik van analytics

Analytics tools zijn cruciaal om de impact van AI-initiatieven te meten. Kies een AI-oplossing die bedrijven helpt bij het verkrijgen van inzicht in de ROI, met geavanceerde analytische tools voor monitoring en rapportage. Biedt de oplossing mogelijkheden om de prestaties van de bot te optimaliseren op basis van analyse? Zoek naar aanbieders die ingebouwde analytische tools leveren om op de hoogte te blijven van klantvoorkeuren en de effectiviteit van de bot.

Ontdek de voordelen van AI voor je klantenservice

Hoewel AI geen nieuw concept is in het klantenservicelandschap, hebben bedrijven al geruime tijd AI-analysetools en gesprekssystemen omarmd om klanten te bedienen, te ondersteunen en te begrijpen. Met de voortdurende groei van de waarde van AI en de opkomst van nieuwe oplossingen, ontstaan er steeds meer kansen voor bedrijven om te profiteren van geavanceerde diensten. Bedrijven kunnen nu meer bieden aan hun gebruikers door in te spelen op de groeiende mogelijkheden van AI.

Wil jij weten wat Dstny voor jou kan betekenen?

Recente berichten